Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerenadvies.be Online advies en inspiratie voor het aanleggen van vloeren.
Vloerenadvies.be
banner image

Zelf laminaat leggen: waar moet je op letten?

Een laminaatvloer heeft vele voordelen. Het geeft je interieur een warme uitstraling, het is eenvoudig schoon te houden, is ideaal voor mensen met een allergie, is goed bestand tegen krassen en vergeleken met andere soorten vloeren prima betaalbaar. Daarbij heb je geen gebrek aan keuze wanneer je een laminaatvloer in je huis wilt leggen. Laminaat is verkrijgbaar in vele uitvoeringen, dessins en kleuren.

Het juiste laminaat kiezen

De soort laminaat die je kiest moet goed bij je interieur passen. Daarom is het geen overbodige luxe om je hierover te laten informeren. De keuze van laminaat hangt onder andere af aan het soort kamer. In een grote kamer kun je het beste een donkere kleur laminaat kiezen om de ruimte gezelliger te maken. In een kleinere kamer is een lichte laminaatvloer een betere keuze, anders oogt de kamer nog kleiner. Ook kun je in een kleine kamer beter niet laminaat leggen met brede planken of een fantasiedesign. Kies liever voor een rustige kleur, zoals beige of lichtgrijs.

Diverse soorten laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat:

  • Hoge druk laminaat (HPL) heeft een versterkte bovenlaag. Daardoor is het minder gevoelig voor krassen en andere beschadigingen.
  • Lage druk laminaat of direct geperst laminaat (DPL) biedt vergeleken met HPL meer ontwerpmogelijkheden.
  • Kliklaminaat is eenvoudig zelf te leggen dankzij het tand- en groefsysteem. Het is niet nodig om lijm te gebruiken. Dat maakt dat kliklaminaat ook weer gemakkelijk te verwijderen is.
  • Klassiek laminaat is eveneens voorzien van een tand- en groefsysteem, maar wordt in tegenstelling tot kliklaminaat gelijmd.

V-groef of niet?

Wanneer je laminaat wilt leggen, kun je kiezen uit laminaat met of zonder V-groef. Een laminaatvloer met V-groef lijkt op een echte houten vloer en heeft een luxere uitstraling. Laminaat zonder V-groef geeft je interieur een strakkere uitstraling en is eenvoudiger te onderhouden dan laminaat met een V-groef.

De belangrijkste voordelen van een laminaatvloer op een rij

De voordelen van een laminaatvloer zijn:

  • Het is onderhoudsvriendelijk.
  • Het heeft een lange levensduur.
  • Het past in ieder interieur.
  • Het is eenvoudig zelf te legen.
  • Het is geschikt voor zowel woonkamers, slaapkamers, werkkamers als kinderkamers.

 

Een laminaatvloer leggen

Wanneer je zelf een laminaatvloer legt, bereid je dan goed voor door de gebruiksaanwijzing te lezen. Let erop dat je, voordat je begint met het laminaat leggen, eerst alle oneffenheden uit je vloer wegwerkt. Start bij het leggen altijd in een hoek van de kamer. Leg de smalle kanten van het laminaat tegen elkaar. Bij iedere volgende baan start je niet met een nieuwe plank, maar met een afgezaagd deel. Het in elkaar klikken van de delen is heel eenvoudig. Je klikt de lamellen met hun lange zijde in elkaar. Dat gaat het makkelijkste onder een hoek van 45 graden. De laatste baan leggen is het moeilijkste. Haak een slagijzer achter de afgezaagde kant van de plank en tik deze met een hamer in de juiste positie. Klaar met het leggen van je laminaat? Geniet ervan en vergeet niet de vloer zorgvuldig te onderhouden. Des te langer heb je er plezier van.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gespecialiseerde vloerders actief in jouw buurt.