Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerenadvies.be Online advies en inspiratie voor het aanleggen van vloeren.
Vloerenadvies.be
banner image

Kurkvloer

Een kurkvloer is een volledig natuurlijke vloer. Deze houten vloer is afgewerkt met een vernislaag, zodat kurk als een erg duurzaam materiaal kan worden omschreven. Daarbovenop zit er op kurkvloeren ook een vuilafstotende laag, waardoor stof als het ware wordt afgeketst. Ideaal dus voor personen met astma of andere problemen met de luchtwegen!

Soorten kurkvloer

In principe zijn er twee varianten kurkvloer op de markt beschikbaar.
De meest gebruikte variant is de kurkvloer in tegelvorm of kurkparket.
Hierbij wordt de vloer bedekt met vierkant – of rechthoekig – uitgesneden kurk. Deze kurktegels worden op de ondergrond verlijmd.
Als je deze kurkvloer zelf wilt leggen, is het erg belangrijk dat de ondergrond volledig egaal is! Anders kan de kurk na verloop van tijd weer loskomen en zal de isolerende functie vermindert worden.

Een tweede, minder gebruikte variant van vloeren uit kurk is de stroken kurkvloer of kurklaminaat.
Hierbij worden langwerpige stroken kurk op de vloer geplaatst. Hierbij is het niet van belang dat de ondergrond perfect egaal is, doordat men werkt met een “zwevend” systeem.
Zwevend vloeren leggen wil zeggen dat de vloer gewoon op de ondervloer wordt gelegd zonder te worden verlijmd. Ze worden meestal geplaatst via een kliksysteem. Hierdoor ligt de vloer niet even vast als een verlijmde vloer.

Voordelen en nadelen kurkvloer

Weeg altijd alle voordelen af ten opzichte van de nadelen! Het is belangrijk dat je precies weet waar je je aan kan verwachten vooraleer je een vloer gaat leggen.

Voordelen

  • Een kurkvloer is volledig natuurlijk en geeft bijgevolg een warm en aangenaam gevoel.
  • Zeer lange levensduur.
  • Kurkvloeren zijn uitstekend isolerend! Enerzijds houden ze de warmte vast, anderzijds zorgen ze ook voor een geluidsdempend effect.
  • Kurkvloer is volledig water- en stofafstotend!
  • Deze vloeren zijn antistatisch.
  • Kurk wordt gemaakt van hout die anders verloren zou gaan bij de boskap. Bijgevolg is een kurkvloer erg milieuvriendelijk!

Nadelen

  • Na enige verstreken tijd verkleurt kurk. Dit proces zal worden versneld naargelang er zonlicht op de kurkvloer valt.
  • Een kurkvloer is een lichte vloer, let dus op bij zware voorwerpen. Het is mogelijk dat deze een afdruk laten in de kurk.
  • Kurk is niet te combineren met vloerverwarming.

 

Kurkvloer prijs

Afhankelijk van de vloer die je kiest, kan de prijs van kurk hoog oplopen.
Voor kurkvloer in tegelvorm of kurkparket zal je meer betalen. Reken voor het verlijmen van een kurkvloer toch op een kostenplaatje van gemiddeld 30 tot 65 euro per vierkante meter. Daarbovenop komt ook nog de kost van de lijm en eventueel de vernis. Reken daarvoor toch nog op een vijf tot tien euro extra.
Een kliksysteem (het zwevend leggen van de kurkvloer) kan bijgevolg heel wat goedkoper uitvallen. Gemiddeld tussen 50 en 60 euro per vierkante meter.
Wil je kwalitatieve en toch goedkope kurk laten plaatsen? Kijk dan zeker eens naar onze gratis offertedienst zonder aankoopverplichting. Je krijgt maximaal 3 persoonlijke offertes opgestuurd en je kiest daarna zelf of je de kurk aankoopt en laat leggen door een van de professionele installateurs.

Gratis offerte voor kurkvloeren

Benieuwd naar hoeveel het zou kosten om kurkvloeren door professionals te laten leggen?
Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan, en kies zelf of je met een van de professionals wilt samenwerken.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gespecialiseerde vloerders actief in jouw buurt.