Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerenadvies.be Online advies en inspiratie voor het aanleggen van vloeren.
Vloerenadvies.be
banner image

Laminaat

Laminaat is in feite geen houten vloer, of parketvloer maar een composietvloer!
Een composiet is een materiaal die is opgebouwd uit verschillende materialen. In het geval van laminaat is deze vloer opgebouwd uit verschillende lagen. De onderste laag is meestal melamine, een soort kunststof, daarboven vind je een geperst board als drager. De derde laag is een bedrukt papier of karton en ten slotte is er de bovenste laag uit kunststof.

Soorten laminaat

Er zijn vier soorten laminaat verkrijgbaar.
Zo is er het “High Pressure Laminate” (HPL). Dit laminaat is het sterkste van de vier, doordat ze van een sterkere toplaag is voorzien en bijgevolg stootvaster is.

Een andere sterke variant is het DPL of het “Direct Pressed Laminate”.

CPL of “Continious Pressed Laminate” heeft zijn naam meegekregen doordat het productieproces van dit laminaat continu kan verlopen, doordat de bovenlaag van een rol wordt aangebracht. De bovenlaag is hier niet erg stootvast.

Als laatste is er de DLP of het “Direct Laminate Pressing”. Hier is geen bedrukt papier, maar wordt het geperste board meteen bedrukt en vervolgens overspannen door een laag kuntstof.

Het is belangrijk om te onthouden dat des te dikker de toplaag is, des te kwalitatiever en slijtvaster het laminaat is.
De kwaliteit van laminaat wordt aangeduid door een nummer tussen 21 en 34. Hoe hoger dit nummer is, hoe hoger de kwaliteit van het laminaat, maar ook hoe hoger het prijskaartje…

Naast de bovenstaande soorten laminaat, heb je vaak ook de mogelijkheid om een ander soort composiet van laminaat te kiezen. Normaal bestaat laminaat immers uit houtvezels, harsvezels en kunststof. Echter kan ook glasvezelvlies worden toegevoegd om een brandvertragend en stabiliserend effect te creëren.

Laminaat leggen

Laminaat is, zoals eerder al werd vermeld, een composiet materiaal. Doordat laminaat ook deels uit hout bestaat, krimpt dit materiaal in en uit. Het is dus belangrijk om minimaal 1 cm ruimte over te laten naast muren, … voor deze in- en uitzetting van het laminaat. Dit gat kan worden weggewerkt door met plinten te werken.
Nadat je dit hebt in acht genomen zijn er drie basispatronen die het vaakst worden gebruikt om laminaat te leggen.
De meest besparende manier van laminaat leggen is het wildverband.
Bij deze manier is er een minimaal zaagverlies, doordat je het laminaat die aan het einde van één baan overblijft nog kan afzagen en hergebruiken om met een nieuwe baan te beginnen.
Laminaat leggen in wildverband is in feite het willekeurig leggen van het laminaat, waarbij de naden tussen de laminaatlatjes niet mooi naast elkaar lopen.

Een tweede manier van laminaat leggen is het verlijmen of vastleggen.
Dit is in feite gewoon het vastlijmen van de laminaat aan de ondervloer. Het grote voordeel van deze manier is dat het laminaat vaster ligt maar helaas niet meer kan verlegd worden indien het definitief is vastgelijmd.

De derde manier van laminaat leggen wordt tegenwoordig door heel wat bedrijven aangeboden! Kliklaminaat is laminaat die je makkelijk aal elkaar en aan de vloer kan hechten via een eenvoudig kliksysteem.
Hierbij is meestal geen verlijming meer nodig.

Laminaat leggen is geen eenvoudig te klaren klus! Eens je een misberekening maakt, of niet goed verlijmd kan je laminaten vloer volledig verkeerd zijn aangelegd. Via onze gratis en vrijblijnde offertedienst kan je offertes aanvragen en kijken hoeveel het zou kosten om laminaat te laten plaatsen door professionele vakmannen.

Voordelen en nadelen van laminaat

Weeg altijd alle voordelen af ten opzichte van de nadelen! Het is belangrijk dat je precies weet waar je je aan kan verwachten vooraleer je een vloer gaat leggen.

Voordelen

  • Onderhoudsvriendelijk. In tegenstelling tot parket moet je deze vloer niet vernissen om hem mooi te houden.
  • Veel beter bestand tegen krassen, putjes, scheurtjes, … dan parket.
  • Vlekken zijn makkelijk weg te schrobben op deze vloer.
  • Laminaat is een duurzame vloer en gaat lang mee!
  • Veelal is laminaat goedkoper dan andere vloeren.

Nadelen

  • Voelt minder warm aan dan een volledige houten vloer.
  • Maakt vaak meer lawaai dan parket.
  • Indien er toch beschadigingen zijn kan je deze (bijna) niet herstellen. Tenzij je een nieuwe plaat plaatst.
  • Opletten met uitzetten en inkrimpen, evenals opletten met vochtige ruimtes.

 

Laminaat prijs

Afhankelijk van het type laminaat en de kwaliteit van het parket, kunnen prijzen erg schommelen.
Reken minstens op €10,00 per vierkante meter. Prijzen kunnen oplopen tot om en bij de 35 euro per vierkante meter.
Wil je weten hoeveel de prijs van een bepaald type laminaat bij jou zou kosten? Vraag hier een gratis en vrijblijvende offerte aan en kom zo alles tot in de puntjes te weten!

Gratis offerte voor laminaat

Benieuwd naar hoeveel het zou kosten om laminaat door professionals te laten leggen?
Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan, en kies zelf of je met een van de professionals wilt samenwerken.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gespecialiseerde vloerders actief in jouw buurt.