Epoxy vloer
Een gietvloer in epoxy behoort tot de categorie kunstharsgietvloeren. Het is de ideale oplossing voor wie graag een stevige, duurzame en naadloze vloer in huis wil. Benieuwd waarom epoxy een goede keuze is? In dit artikel vind je meer informatie over de vele voordelen en mogelijkheden van een epoxy gietvloer, de plaatsing en de kostprijs.
Ga snel naar:
Soorten epoxy vloeren
Epoxyvloer prijs
Hoe een epoxy vloer gieten?
Zelf gieten of laten gieten?
Hoe epoxyvloer schoonmaken?
Offertes aanvragen
Waarom kiezen voor een epoxy vloer?
Epoxyvloeren kwamen oorspronkelijk veel voor in industriële omgevingen. De laatste 20 jaar vind je ze ook steeds vaker terug in residentiële woningen (bv. in de badkamer, garage, keuken, …). Dat is geen toeval, want een epoxy gietvloer heeft vele voordelen:
- Duurzaam: epoxyvloeren zijn erg hard en stootvast. Hun speciale toplaag beschermt ze tegen zuren en vetten en maakt ze ook slip- en slijtvast.
- Onderhoudsvriendelijk: een gietvloer in epoxy is naadloos, waardoor stof zich niet kan ophopen. Epoxyvloeren zijn daardoor erg hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Lees verder meer over het onderhoud van expoxyvloeren.
- Vloeistofdicht: een epoxy vloer is waterafstotend en volledig vloeistofdicht. Daardoor is zo’n gietvloer uiterst geschikt in vochtige ruimtes als de keuken, badkamer, toilet, …
- Veel keuzemogelijkheden: epoxy vloeren kan je in verschillende RAL-kleuren en afwerkingen verkrijgen. Zo kan je onder meer kiezen tussen een matte of een glanzende afwerking, glitter-effecten, …
LET OP: een gietvloer in epoxy heeft ook enkele nadelen. Zo is een goede voorbereiding van de ondergrond bij de plaatsing cruciaal om barsten in de vloer te voorkomen. Daarnaast zijn ze ook minder geschikt voor vloerverwarming. Daarom is het belangrijk om advies op maat te vragen aan een professionele vakman. Kom in contact met een ervaren plaatser actief in je buurt.
Soorten epoxy vloeren
Er zijn 2 soorten epoxyvloeren: de reguliere epoxy vloer en de epoxy grindvloer. Een kort overzicht:
- Reguliere epoxyvloer: de ‘gewone’ epoxy vloer is een 2-componenten vloer, bestaande uit epoxyhars en een afwerking van polyurethaan. Het uitzicht van deze vloer lijkt erg op een gepolierde betonvloer, maar je hebt een veel bredere kleurkeuze en uitzetvoegen zijn hier overbodig.
- Epoxy grindvloer: dit soort epoxyvloer bestaat uit kleine ronde of afgeplatte steentjes die aan elkaar gebonden zijn door een onoplosbare epoxyhars. Zo’n grindvloer staat ook bekend als een steentapijt.
Welke epoxy gietvloer kies ik best? Je persoonlijke voorkeuren en budget spelen een grote rol in deze keuze. Een professionele plaatser informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw woning en helpt je bij het maken van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Maak gebruik van onze gratis offertedienst.
Epoxyvloer prijs
De prijs voor een epoxyvloer schommelt tussen de € 70 à € 110 per m² (incl. btw & plaatsing). Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren als de oppervlakte van de vloer, de voorbereidende werken (bv. het herstellen en schoonmaken van de ondervloer), de moeilijkheidsgraad van de werken, …
Benieuwd naar de prijs voor jouw epoxyvloer? Dan kan je gebruikmaken van onze gratis offerteservice. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend verschillende prijsvoorstellen van plaatsers actief in jouw buurt. Start hier je aanvraag.
Epoxyvloer gieten: werkwijze
Het gieten van een epoxyvloer is vrij arbeidsintensief en neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Doorgaans gaat een vakman als volgt te werk:
STAP 1: ondergrond voorbereiden
Een mooie strakke afwerking van je gietvloer staat of valt met de voorbereiding van de ondergrond. De ondervloer moet namelijk goed vastliggen en volledig stof- en vetvrij zijn. Daarboven komt de schraaplaag. Die zorgt voor een optimale overgang tussen de ondergrond en de gietvloer. De schraaplaag bestaat uit epoxyharsen en garandeert een naadloze aanhechting van de bovenliggende lagen.
STAP 2: gietlaag aanbrengen
Bovenop de schraaplaag komt de gietlaag. Hierin verwerkt de vakman al een eerste kleurtint. Deze eigenlijke gietvloer zelf bestaat uit epoxyhars en polyurethaan.
STAP 3: toplaag aanbrengen
Bovenop de gietlaag komt een transparante toplaag van polyurethaan. Het is deze topcoating die de epoxy gietvloer kras- en UV-bestendig maakt. Ook het volledige uitzicht (bv. mat of glanzend) en de finale kleur worden bepaald door deze laag.
LET OP: doorgaans neemt de plaatsing van een epoxy gietvloer enkele dagen in beslag alvorens het geheel uitgehard is. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Doe dan zeker een beroep op een professionele plaatser actief in je buurt. Ontvang gratis voorstellen via onze offerteservice.
Epoxyvloer zelf gieten of laten gieten?
We raden je af om deze klus in eigen handen te nemen. Een aanzienlijk deel van het duurzame en mooie eindresultaat hangt af van een goed uitgevoerde voorbereiding en een correcte plaatsing. Vertrouw daarom op een ervaren plaatser van gietvloeren als je zeker wil zijn van…
- Advies op maat: een vakman houdt niet enkel rekening met de technische mogelijkheden van je woning, maar luistert daarnaast ook aandachtig naar al je wensen.
- Juiste technieken & materialen: een plaatser heeft niet alleen de juiste technische kennis, maar beschikt ook over kwalitatief gereedschap om je gietvoer netjes en strak te plaatsen. Bovendien werkt zo’n vakman enkel met hoogwaardige materialen.
- Correcte plaatsing & nette afwerking: een plaatser neemt zowel de voorbereidende werken als de afwerking van je gietvloer in epoxy voor z’n rekening. Hij voert al deze werkzaamheden uit volgens de regels van de kunst.
- Verlaagd btw-tarief: werk je samen met een professional en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% op zowel de materialen als de arbeidskosten.
TIP: overtuigd van de vele voordelen van een gietvloer in epoxy? Dan raden we je aan om bij verschillende plaatsers offertes aan te vragen. Op deze manier kan je niet alleen prijzen, maar ook uitvoeringstermijnen, materialen, … met elkaar vergelijken. Zo ben je zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw budget en situatie. Ga naar het offerteformulier.
Onderhoud epoxyvloer
Een goed onderhoud van je epoxyvloer verlengt de levensduur aanzienlijk. Wees extra voorzichtig in de eerste weken na plaatsing. Er moet namelijk nog een onzichtbare laag aan het oppervlak van de vloer gevormd worden. Een foutieve poetsbeurt is hiervoor nefast.
Gebruik een stofzuiger of zachte vloerborstel voor het dagelijks onderhoud van je gietvloer. Vermijd in de 1e weken na plaatsing alle contact met water. Gebruik bovendien alleen maar speciaal aangepaste poetsproducten en vermijd agressieve chemicaliën zodat je de toplaag van je gietvloer niet aantast.
Alternatief: epoxy vloercoating
Wil je graag genieten van enkele voordelen van een epoxy gietvloer, zoals de hoge slijtvastheid en onderhoudsvriendelijkheid? Maar zie je een volledig nieuwe gietvloer niet zitten? Dan kan je een aangepaste vloercoating in epoxy op je oorspronkelijke vloer laten aanbrengen. Deze ‘slijtlaag’ kan je eenvoudig op een vloer uit hout, beton of tegels aanbrengen.
Na uitharding krijg je een glanzend resultaat in een kleur naar keuze. Door de geringe dikte kan een epoxy coating wel geen hoge belasting aan. Ook is de coating minder duurzaam dan echte epoxy gietvloeren. Het eindresultaat hangt af van het aantal lagen dat je aanbrengt. Doorgaans duurt het aanbrengen van een coating slechts een 2-tal dagen.
TIP: ook voor het aanbrengen van een epoxy coating kan je bij een professionele plaatser terecht. Bespreek op voorhand dan wel goed je wensen en verwachtingen met hem. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier om een plaatser in je regio te contacteren: